GLiBook

Powered By Blogger

21 Ιουν 2021

Αίγινα - Aegina

 

www.glibook.blogspot.com

   Νησί του Σαρωνικού, με τριγωνικό περίπου σχήμα. Απέχει από τον Πειραιά 16,5 ναυτικά μίλια. Ενώ η περίμετρός του είναι 36 Χιλιόμετρα. . .


    Πρώτοι κάτοικοί της φαίνεται πως ήταν οι Πελασγοί, τους ακολούθησαν οι Αχαιοί και κατόπιν ήρθαν στην Αίγινα οι Δωριείς.

    Στα πολύ παλιά χρόνια ονομάζονταν Οινοπειές, Οινώνη και Οινοίη. 

    Στη μεγαλύτερή της ακμή έφθασε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Την εποχή αυτή ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ναυτική Αίγινα και την επίσης ναυτική Αθήνα ήταν οξύτατος.

    Το νησί μεταγενέστερα υπέφερε πολλά από τις φοβερές επιδρομές των Αλγερινών πειρατών. Που ήταν η φοβερή μάστιγα των Ελληνικών Νησιών και Παραλίων.

    Στα 1537 μάλιστα επέδραμε εναντίον της  ο φοβερός Αρχιπειρατής Βαρβαρόσας, ο οποίος την ερήμωσε κυριολεκτικά.

    Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως μεταφέρθηκε στην Αίγινα η έδρα της Ελληνικής Κυβερνήσεως  (11 Νοεμβρίου 1826).

    Στις 12 Ιανουαρίου 1828  έφθασε στην Αίγινα ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος  ΙωάννηςΚαποδίστριας. 

    Τότε ιδρύθηκαν στην Αίγινα κυβερνείο, ορφανοτροφείο, δύο σχολεία, νομισματοκοπείο, λοιμοκαθαρτήριο, αρχαιολογικό μουσείο, εθνική βιβλιοθήκη, εθνικό τυπογραφείο και γενικά ότι χρειαζόταν για πλαισιωθούν και να βοηθούν στο έργο τους οι νεοσύστατες τότε εξουσίες του νεαρού κράτους.

    Η πόλη της Αίγινας έχει 13.552 κάτ.

    Λίγο έξω από την πόλη αρχίζουν περιβόλια από φιστικιές, αμπέλια, λιόδενδρα, και κυπαρίσσια.

    Λίγο πιο μακριά απλώνονται λόφοι γυμνοί σχεδόν, όπου μόνο λίγη ρίγανη φυτρώνει. Ολόγυρα υπάρχουν πλήθος μικρά εκκλησάκια, από τα οποία μερικά είναι ερειπωμένα.

    Πάνω από 300 εκκλησιές είναι εδώ χτισμένες, αφιερώματα των καπεταναίων και των ξακουστών σφουγγαράδων της Αίγινας.

    Στο νησί υπάρχουν εκτός  από την πόλη, και πέντε μεγάλες κοινότητες. Σ` αυτές υπάγονται όλοι οι αλιευτικοί μικρό-συνοικισμοί του νησιού.

    Φημισμένα είναι τα Αιγινίτικα κανάτια, που ο επισκέπτης τα θαυμάζει φρεσκοβαμμένα στην παραλία του Νησιού. Η συγκοινωνία με τον Πειραιά η Αίγινα έχει συχνή πυκνή επικοινωνία και με πλοία αλλά και με σκάφοι τα λεγόμενα λεωφορειάκια, όπου δεν μένει μόνον εκεί αλλά έχει και τα δελφίνια τα ταχύπλοα σκάφοι όπου σε μεταφέρουν σε 40 σχεδόν λεπτά απέναντι (στην Αίγινα).

    Οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο νησί με αυτοκίνητο.

www.glibook.blogspot.com
Αγία Μαρίνα _ Αίγινας

     Τρία χιλιόμετρα Α. του χωριού Μεσαγρός της Αίγινας βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφαίας.

      Η αρχαία παράδοση λέει, ότι αυτή ήταν από την Κρήτη, κόρη του Δία και της Κάρμης. Επειδή ο βασιλιάς Μίνωας ήθελε να την κάνει γυναίκα του, έπεσε στη θάλασσα να πνιγεί. Έτυχε όμως να πέσει μέσα σε δίχτυα ψαράδων και σώθηκε. Αλλά και οι ψαράδες θέλησαν να την κακοποιήσουν και ξαναέπεσε στη θάλασσα.

    Βγήκε στην Αίγινα και κρύφτηκε στο δάσος.

    Οι Αιγινήτες την λάτρευσαν για Θεά και της έχτισαν Ναό στο μέρος όπου αυτή βγήκε. Αργότερα έχτισαν άλλον ωραιότατο και μεγαλόπρεπο επάνω στο βουνό, στις κολόνες, όπως λένε σήμερα.

    Ο ναός είχε μήκος 30,50 μέτρα και πλάτος 15,50, ήταν δωρικού ρυθμού, με 12 κολόνες στις μεγάλες πλευρές και 6 στις μικρές, με πρόναο, οπισθόδρομο και σηκό χωρισμένο σε τρία μέρη.

    Στα αετώματά του είχε ωραιότατα αγάλματα, που σήμερα βρίσκονται στη γλυπτοθήκη του Μονάχου της Γερμανίας.

    Το αγόρασε ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, πατέρας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα, το 1812 από κάτι Άγγλους και Γερμανούς, που έκαμαν ανασκαφές και τα βρήκαν.

    Τα αγάλματα παράσταιναν μάχες από τους πολέμους του Ηρακλή και του Αγαμέμνονα κατά της Τροίας και ήσαν δέκα επτά.


   Φωτογραφίες της Αίγινας του 2021! . . . 

Αγία Μαρίνα - Εκκλησία


Άγιος Νεκτάριος - Αιγίνης

Σουβάλας Λιμανάκι - Αιγίνης



     ΚΥΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΑΙΓΙΝΑ


Έκταση :   87 Τετραγωνικά Χιλιόμετρα 

Ανήκει στην Περιφέρεια αλλά Και στον Νομό :   ΑΤΤΙΚΗΣ

Πρωτεύουσα του Νησιού Αιγίνης, η Αίγινα.

Ο Πληθυσμός της νήσου Αίγινας :  13.552  (Από απογραφή του 2001)



         ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

 

   Πήγες, ή, θες να πάς στην Αίγινα;

   Διάβασε εδώ και κατατοπίσου!

 

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ :   Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από μικρά βουνά, με τρείς κύριες ακρογιαλιές οι οποίες σχηματίζουν τα τρία κύρια λιμανάκια της.

   Το λιμανάκι της Σουβάλας, της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας.

 

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

   Δυτικά υπάρχει ένας μεγάλος κόλπος ο Μαραθώνας όπου εκεί συγκεντρώθηκαν το 480 π. Χ. τα καράβια όπου διεξήχθη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

   Πρώτος βασιλιάς της Αίγινας ήταν ο Αιακός.

   Από το γένος του Αιακού προέρχονται οι γνωστοί Αιακίδες, δηλαδή ο Αχιλλέας, ο Πηλέας, ο Τελαμώνας και ο Νεοπτόλεμος, ήρωες που ενέπνευσαν τον Πίνδαρο να ονομάσει την Αίγινα «Τροφόν Ηρώων».

    Η ύπαρξη της Αίγινας είναι γνωστή από την νεολιθική εποχή και έκτοτε μια αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια κάνει συνεχώς αναφορές στο πανέμορφο νησί.

   Διάσημο στον τότε αρχαίο κόσμο το πανίσχυρο σε αγοραστική αξία νόμισμα της Αίγινας, η χελώνη, που έθεσε τις βάσεις και για τα κρατούντα σήμερα νομισματικά συστήματα. Όμως η αδιαμφισβήτητη λαμπρότητα της Αίγινας του αρχαίου κόσμου, έρχεται σε δεύτερη μοίρα αν αναλογισθούμε τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

   Έτσι λοιπόν έγινε η πρώτη μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους και ευτύχησε να είναι η εστία εκπομπής κάθε δυναμικού ξεκινήματος που θεσμοθέτησε τότε στην Νέα Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας

   Από την Αίγινα λοιπόν άρχισε η οργάνωση της παιδείας, της δικαιοσύνης, του στρατού και του ναυτικού, της ναυτιλίας και εν γένει της οικονομίας.

   Στην Αίγινα ιδρύθηκαν το πρώτο νομισματοκοπείο, η πρώτη Εθνική Τράπεζα, η πρώτη βιβλιοθήκη, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο και ο πρώτος αμαξιτός δρόμος!

 

     ΝΑΟΣ  ΑΦΑΙΑΣ 

   Αρχικά Θεωρήθηκε ότι ο ναός της Αφαίας είχε ιδρυθεί προς τιμήν της Αθηνάς, αφού η μορφή της κυριαρχούσε και στα δύο αετώματα.

   Κατά τις ανασκαφές όμως των Γερμανών αρχαιολόγων το 1901, βρέθηκε μια επιγραφή όπου αναφέρεται το όνομα της τοπικής θεάς Αφαίας.

   Ένα αντικειμενικά μοναδικό έργο υπογράφει με την αρχιτεκτονική του τελειότητα την κορυφή μίας λοφοσειράς.

   Δημιουργήθηκε τον 8ο π. Χ. αιώνα και συναρπάζει τον καθένα με τη χάρη των γραμμών του και τις διόδους φωτός ανάμεσα στους πάμπολλους κίονες που το ολοκληρώνουν.

   Πληροφορίες για την Αφαία, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο ναός, αντλούμε από τον Παυσαβία και φυσικά από ότι θρυλολογείται στο νησί.

Η προϊστορία μας λέει λοιπόν ότι από τον Δία και την Κάρμη γεννήθηκε η Βριτόμαρτις, που αγαπούσε πολύ το κυνήγι και επακόλουθα ήταν προστατευόμενη της θεάς Άρτεμης. Όμως την ερωτεύθηκε ο Μίνωας και για να του ξεφύγει ρίχτηκε στη θάλασσα, για να μπλεχτεί στα δίκτυα ψαράδων, που την πήραν μαζί τους φυσικά σαν θείο δώρο στο καράβι. 

   Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού λόγω του κεραυνοβόλου έρωτα ενός ναύτη η Βριτόμαρτις πέφτει ξανά στη θάλασσα!

   Κολυμπώντας σαν δελφίνι από το φόβο μην την ερωτευθεί κάποιο θαλάσσιο αρσενικό βγήκε στην Αίγινα για να χαθεί στα δάση.

   Οι ναύτες που την παρακολουθούσαν την έβλεπαν να χάνεται σιγά-σιγά, σαν κάποιο θείο πέπλο να την τυλίγει και γι` αυτό την ονόμασαν Αφαία, δηλαδή «Άφαντη»!

     Κατά τους ιστορικούς χρόνους, στο χώρο που συνδέεται με την προϊστορική λατρεία χτίσθηκαν τρείς ναοί σε διαφορετικές περιόδους, στην ίδια πάντα θέση.

Από τον πρώτο ναό, που χρονολογείται στις αρχές του 6ου π. Χ. αιώνα, διασώζονται κάποιες θεμελιώσεις μόνο.

Ο δεύτερος ναός ήταν μεγαλύτερος και στην ανατολική πλευρά του υπήρχε βωμός.

Ο τρίτος ναός χτίστηκε γύρο στο 500 π. Χ. και είναι περίμετρος Δωρικός με έξι κίονες κατά πλάτος και δώδεκα κατά μήκος. Από δύο κίονες υπάρχουν στον πρόδρομο και στον οπισθόδρομο, ανάμεσα σε παραστάδες, ενώ δύο δίτονες δωρικές κιονοστοιχίες από πέντε κίονες η κάθε μία, στο εσωτερικό του σηκού, στηρίζουν τη στέγη.

   Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο επιβλητικός παραμένει ακόμη και σήμερα ο συγκεκριμένος αρχαίος ναός. Ένα κατ` ευφημισμό ιερό ισόπλευρο τρίγωνο έχει για κορυφές του, τον Παρθενώνα, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και αυτόν της Αφαίας εδώ στην Αίγινα.

   Οι κίονες, οι τοίχοι του σηκού, το επιστήλο και τα τρίγλυφα είναι κατασκευασμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο με επίχρισμα. Τα γλυπτά των αετωμάτων όμως είναι όλα από παριανό μάρμαρο που ήταν χρωματισμένο και παρίσταναν την εκστρατεία των Ελλήνων και κατά της Τροίας του Πριάμου με αρχηγό τον Αγαμέμνονα και την εκστρατεία του Ηρακλή κατά του βασιλιά Λαομέδοντα. Σήμερα βρίσκονται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου. . . .


   Μην ξεχνάτε να πληκτρολογείται την  www.diadosis.gr  που έχει την Ελληνική Μυθολογία την οποία συνεχώς την αναναιώνω. . .

Ταξίδια & Γεωγραφία - Travel & Geografy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου